Kiezen mag. Wat wordt de trouwtekst?

May 27, 2016

Hoe mooi is het als we horen hoe God in de loop van de jaren door een huwelijkstekst heeft gesproken. Maar wat als je als stel zélf je tekst koos?

 

Veelal wordt de tekst voor de verkondiging gekozen door mij als predikant. Maar er zijn andere situaties, waarin je aansluit bij de keuzes van anderen. Dat is soms verrassend, soms ook lastig. Moment om aan te sluiten kunnen zijn: de huwelijksdienst, en denk ook aan bijv. een meditatie bij een rouwdienst. Of speciale diensten rond de uitzending van een missionair-werker of voorgegeven teksten rond bid- en dankdag of opening- en sluiting van het winterwerk.

 

Soms werkt deze keuze van een ander prachtig. De uitdaging om jezelf die tekst en dat gedeelte eigen te maken kan versterkt worden door wat degene die de keuze maakte je over zijn of haar betrokkenheid op die tekst vertelt. Soms is de verrassing ook minder mooi, als je voor een bijna onmogelijkheid wordt geplaatst. Neem de situatie waarbij een trouwtekst van ouders als rouwtekst wordt aangedragen voor de rouwdienst van moeder... Menig tekst is prima geschikt, maar er zijn soms vreemde combinaties.

Nu even bijzondere aandacht voor de preektekst in de huwelijksdienst. Wie maakt de keuze daarvan? Komt het aan de orde in het huwelijks-voorbereidings-gesprek? Dat lijkt me wel. Zelf stel ik de vraag of er teksten zijn die aansprekend zijn. Let wel: teksten. Dat laat mij dan tenminste nog enige speelruimte. Hoewel ik die speelruimte altijd wel markeer, omdat ik aangeef dat suggesties van het trouwspel welkom zijn, maar ikzelf de uiteindelijke keuze wil maken.

 

Meld de trouwkaart een Bijbeltekst, dan schept dat toch enige verwachting. Dat zou een mooie trouwtekst zijn... Maar die is dan wel nadrukkelijk gekozen door het jonge stel. Als een belijdenis? Als een bede? Of 'omdat we hem zo mooi vinden'. Verrassend soms hoe teksten gekozen worden totaal onbewust van hun context. Allen dát maakt het dan al lastig om een fatsoenlijke Schriftlezing te kiezen voor de huwelijksdienst. Natuurlijk kun ja als predikant een andere tekst kiezen. En maak je een mooi en inhoudelijke verwijzing naar de tekst op de trouwkaart. Er valt echt nog wel wat te kiezen.

Mag de Heere zo ook kiezen? Niet een ieder zal herkenning dat de Heere in de loop van de jaren door de trouwtekst heeft gesproken. Mag de Heere ook andere teksten gebruiken? Een dooptekst, een belijdenistekst... of 'gewoon' een preektekst of een tekst die bij persoonlijk Bijbellezen het hart raakte. 

 

Laten we oppassen met te hoge verwachtingen van trouwteksten te hebben.

 

Maar laten we onbegrensd hoge verwachting hebben van de Trouwe Heere, die spreekt!

 

Please reload

© 2016 by Bas Jongeneel. Proudly created with Wix.com

  • LinkedIn Clean Grey
This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now